Diş Beyazlatma

(Estetik Gülümseme)

Yazı Başlıkları

Diş Beyazlatma

Estetik bir gülüşün olmazsa olmazları arasında lekesiz ve temiz görünen dişler gelir. Bu nedenle de en sık başvurulan estetik diş hekimliği uygulamaları arasında ilk sırada diş beyazlatma gelmektedir. Tüketilen gıdalar, kahve ve çay gibi diş rengini olumsuz etkileyen içecekler, tütün ve tütün ürünleri, kullanılan ilaçlar, ağız ve diş bakımlarının aksatılması ve benzeri nedenlerle dişlerin rengi değişebilir ve dişlerde beliren lekeler kişinin gülümsemesinden rahatsızlık duymasına yol açabilir. Üstelik diş rengindeki değişimler her zaman düzenli fırçalama ile de giderilemeyebilir ve bu noktada estetik diş hekimliği kapsamında uygulanan diş beyazlatma tedavileri tek çözüm olarak ortaya çıkabilir.

 

Dişler Neden Sararır? Dişler Neden Renklenir?

Herkesin diş rengi aynı değildir; genetik yapı doğal diş renkleri üzerinde etkiye sahiptir. Zaman içerisinde farklı nedenlerle de dişlerin renginde değişim meydana gelebilir. Dişlerdeki renk değişimi nedenleri içsel ve dışsal lekelenmeler olarak iki temel kategoride incelenebilir.

  • Dışsal Lekeler (Ekstrinsik Lekeler):

Dışsal lekelenme dişlerin en dış kısmında yer alan mine tabakasının yüzeyini etkiler. Diş minesi kolaylıkla renk değiştirebilir ve dışsal lekelerin en önemli özelliklerinden biri düzeltilebilir nitelik taşımalarıdır. Diş yüzeyinde oluşan lekeler yaşam tarzının bir getirisi olarak düşünülür. Çay, kahve, tütün ve tütün ürünleri kullanımı diş sararmalarına en sık neden olan faktörlerdir.

Tütün ürünlerinin içerisinde bulunan nikotin ve katran diş yüzeyinde sarı lekelere yol açar. Bu noktada “dişlerin sararması nasıl engellenir?” sorusuna basit bir yanıt verilebilir. Genel kural kıyafetlerde iz bırakan herhangi bir yiyecek ve içeceğin dişlerde de iz bırakabileceğine işaret eder. Kırmızı şarap, çikolata, yaban mersini, pancar ve nar gibi yiyecek ve içecekler diş minesine yapışabilen pigmentler bakımından zengin olurlar. Dışsal lekelenmelerin bir diğer nedeni de diş minesini aşındıran ve pigmentlerin mineye tutunmasını sağlayan asidik yiyecek ve içeceklerdir.

  • İçsel Lekeler:

Dışsal lekelerden farklı olarak içsel lekeler dişin “dentin” adı verilen kemiğe benzer yapıdaki tabakasında oluşur. Kullanılan ilaçlar dişlerde iç lekelenmeye neden olabilir. Özellikle çocuklarda, diş gelişiminin henüz tamamlanmadığı dönemlerde kullanılan antibiyotiklerin dişlerde sarı ve kahverengi tonlarda iç lekeler oluşturduğu bilinmektedir. Yetişkinlik döneminde de ilaç kullanımına bağlı içsel lekelenmeler oluşabilir. Antipsikotikler, antihistaminikler, tansiyon ilaçları, radyasyon tedavisi ve kemoterapi yetişkinlik döneminde dişlerde iç lekeler oluşturan temel faktörler arasında yer alır.

Dişlerde lekelenmeye neden olan içsel ve dışsal etkenlerden bağımsız olarak dişlerin rengini etkileyen çeşitli unsurlardan da bahsetmek mümkündür. Bu unsurların başında genetik faktörler gelir. Bazı bireylerin doğal olarak diğerlerinden daha parlak diş mineleri olabilir, bazı kişilerin de mine tabakası daha ince olduğundan dentin tabakasının belirginliği artacağı için dişleri daha sarı görünebilir. Tüm bunlara ek olarak yaşın ilerlemesi de diş rengi üzerinde değişim yaratabilir. Yaş ilerledikçe diş minesi incelir ve dişler daha sarı bir görünüme bürünür. Dişlerin renklenmesini önlemek ve doğal rengini korumak için ağız bakımı büyük bir öneme sahip olmakla birlikte daha beyaz dişlere kavuşmak için yeterli olmayabilir. Bu durumda diş beyazlatma tedavilerine başvurulması gerekebilir.

Dişler Nasıl Beyazlatılır?

Daha beyaz ve temiz dişlere kavuşmak için genel olarak iki farklı teknik kullanılmaktadır. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma; bazı hastalarda her iki yönteme de başvurulması gerekebilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nedir? Nasıl Yapılır?

En etkili diş beyazlatma yöntemi, ofis tipi beyazlatmadır. Kliniklerde uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen ofis tipi diş beyazlatma öncesi hastaların varsa diş taşlarının temizlenmesi gerekir. Daha sonra diş etleri koruyucu özellikteki maddelerle kaplanır ve dişlere beyazlatıcı etkisi olan kimyasal ajanlar uygulanır. Kimyasal ajanların aktive edilmesi ve diş renginin açılması için özel mavi bir ışık uygulanması gerekir. Ofis tipi diş beyazlatma ile dişlerin rengi hızlı şekilde 3-4 tona kadar açılabilmekte ve elde edilen sonucun kalıcılığı da uzun sürmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma tedavilerinin evde yürütüldüğü süreç ev tipi diş beyazlatma yöntemi olarak karşımıza çıkar. Bu beyazlatma tedavisinde hastaların ağız ölçülerinin alınması gerekir. Alınan ağız ölçüleri doğrultusunda kişiye özel şeffaf plaklar hazırlanır. Şeffaf plak ile birlikte diş beyazlatan ajan içeren özel bir jel hastaya teslim edilir ve beyazlatma işleminin nasıl gerçekleştirileceği hakkında detaylı bilgi aktarılır. Dişlere beyazlatıcı etkisi olan jellerin sürülmesi ve şeffaf plakların takılması prensibine dayanan ev tipi diş beyazlatmanın günde kaç saat ve ne kadarlık bir süre boyunca uygulanacağı hastanın dişlerindeki renklenme doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Tüm estetik diş hekimliği uygulamalarında olduğu gibi diş beyazlatma tedavisinin de kişi özelinde planlanması gerekir.

Diz Beyazlatma Tedavileri Kalıcı mıdır?

Diş beyazlatma tedavileri sonrası kalıcılık süreci hem uygulanan diş beyazlatma tedavisi türü hem de bireylerin sonrası süreçte yedikleri, içtikleri ve bakım süreçlerine ne denli uyum sağladıkları doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Sigara, çay ve tütün gibi diş minesinin rengini etkileyen içecek ve ürünleri kullanan kişilerde diş beyazlatma tedavisi kalıcılık süreci kullanmayanlara oranla daha kısa sürebilir. Diş beyazlatma tedavisi ihtiyacı yeniden doğduğunda bu tedavi tekrarlanabilir.

Kimler Diş Beyazlatma Yaptırabilir?

Dişlerinin renginden memnun olmayan, dişlerinde leke oluşumu gözlenen, diş ağartma tedavisi için engel teşkil edebilen diş veya diş eti hastalığı bulunmayan kişiler diş beyazlatabilirler. Diş beyazlatma tek başına ya da gülüş tasarımı dahilinde uygulanan tedavileri tamamlayıcı şekilde gerçekleştirilebilir. Diş beyazlatma yapılmadan önce hastaların genel bir diş muayenesi yaptırmaları ve farklı bir sorun tespit edilirse öncelikle bu sorunların tedavisinin tamamlanması gereklidir..

En İyi Diş Beyazlatma Yöntemi Hangisidir?

Diş beyazlatma tedavileri diş hekimlerinde kliniklerde ya da kişiye özel üretilen şeffaf plakların ve beyazlatıcı jellerin evde kullanılması yolu ile yapılabilir. En etkin sonuçların alınması için her iki tedavinin eş zamanlı uygulanması önerilebilir. Kişi özelinde en etkin tedavi uzman diş hekimlerince gerçekleştirilen muayene sonucunda belirlenmelidir.

Diş Beyazlatma Güvenli midir?

Diş beyazlatma tedavisinin seçilmiş hastalarda oldukça güvenli bir estetik diş hekimliği uygulaması olduğu ifade edilebilir. Hamilelere, emziren kadınlara ve 13 yaşının altındaki çocuklara diş beyazlatma tedavisi uygulanmaz. Hali hazırda diş ve diş eti problemleri olan kişilerde ise öncelikle bu sorunların tedavisine gidilmelidir. Dişlerinde kırık ya da çatlak olan, diş kökleri belirgin ölçüde dışarıda bulunan ve ağız hijyeni uygun olmayan hastalara diş beyazlatma tedavisi uygulanması önerilmez.

Diş Beyazlatma Tedavisi Ağrılı mıdır?

Diş beyazlatma tedavisi sırasında ya da sonrasında hafif bir hassasiyet meydana gelebilir. Bu etkilerin hepsi geçicidir. Tedaviden birkaç gün sonra hastalar hiçbir yan etki yaşamazlar. Beklenmedik bir durum ile karşılaşılması halinde diş hekimlerine danışılmalıdır.

Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tercih edilen tekniğe göre diş beyazlatma etki süresi değişebilir. Ancak bu etkinin korunması ve daha uzun sürdürülebilmesi için hastaların da dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar bulunur.

  • Diş rengini değiştirebilecek çay, kahve, asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Bazı içecekler gibi diş rengini değiştirebilecek bazı yiyeceklerin de bulunduğu unutulmamalıdır. Diş beyazlatma sonrası balzamik sirke, soya sosu, yüksek pigmentli meyveler, çikolata gibi besinlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
  • Diş beyazlatma sonrası dikkat edilmesi en önemli noktalardan biri ağız ve diş hijyenine önem vermektir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, ağız bakım sürecinde diş ipi kullanılması ve ağız gargaraları ile ağız hijyeninin sağlanması hem diş beyazlatma sonuçlarının kalıcılığı artıracak hem de ağız sağlığı adına katkıda bulunacaktır.

Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun

Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Yazılarımız

İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi (Mükemmel bir gülümseme için gereken herşey) Yazı Başlıkları İmplant Tedavisi Farklı nedenlerle dişlerde meydana gelen eksilmeler hem gülerken estetik kaygılara neden oluyor hem …

Devamını Oku →

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği (Mükemmel bir gülümseme için gereken herşey) Yazı Başlıkları Estetik Diş Hekimliği Son yıllarda giderek önem kazanan estetik diş hekimliği, bilim ve sanatın …

Devamını Oku →

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Estetik Gülümseme) Yazı Başlıkları Diş Beyazlatma Estetik bir gülüşün olmazsa olmazları arasında lekesiz ve temiz görünen dişler gelir. Bu nedenle de en sık …

Devamını Oku →
Scroll to Top