Mide Balonu
(Ameliyatsız Zayıflama)
Yazı Başlıkları
Mide Balonu
Obezite görülme yaşı giderek düşen ve dünya genelinde her geçen gün daha çok kişiyi etkisi altına alan kronik bir hastalık olma özelliği taşıyor. Obezite ile mücadele kapsamında farkındalık artsa da bireyler tarafından uygulanan diyet ve egzersiz programları ne yazık ki her zaman amacına ulaşamayabiliyor. Bu gibi bir durumda hastaların gerek obeziteden gerekse obezite nedeniyle ortaya çıkan yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, eklem rahatsızlıkları ve uyku apnesi gibi ikincil sağlık sorunlarından kurtulmaları ya da bu sorunların etkilerini minimize edebilmeleri için bariatrik cerrahiler büyük bir avantaj sağlıyor.
Günümüzde gelişen tıbbi teknolojilerin ve tekniklerin de etkisiyle birçok farklı bariatrik cerrahi uygulaması yapılabiliyor. Tüp mide ameliyatı, gastrik bypass, mini gastrik bypass, duodenal switch gibi ameliyatlar obezite cerrahisi kapsamında midenin küçültülmesi ve/veya besin alınımının azaltılmasını sağlarken mide balonu geçici olarak mide hacminin kısıtlanmasını mümkün kılıyor. Diğer bariatrik cerrahilerden farklı olarak ciltte kesi ya da milimetrik delikler açılmadan endoskopik yöntemle gerçekleştirilen mide balonu hastaların kilo vermesini sağlayacak sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsenmesini kolaylaştıran etkin bir diyet yardımcısı olarak ön plana çıkıyor.
Mide Balonu Nedir?
Mide hacminin kısıtlanması amacıyla, endoskopik yöntemle ağız yoluyla mideye yerleştirilen, yuvarlak ve şişirilebilir özellikteki silikon balon; mide balonu veya intragastrik balon olarak adlandırılıyor. Mide balonu mideye yerleştirilip şişirildikten sonra yer kapladığı için hastaların daha az yiyecek tüketmesini ve daha hızlı doymasını sağlayarak kilo vermeyi mümkün kılıyor.
Hiçbir bariatrik cerrahi kilo verilmesi adına mucizeler yaratmıyor; mide balonu da tek başına kilo verilmesini sağlayan bir uygulama olarak sınıflandırılmıyor. Bu nedenle yalnızca kilo vermeye istekli ve yaşam alışkanlıklarında değişiklik yapmaya kararlı kişiler mide balonu sonrası kilo vermeyi başarabiliyor. Bu anlamda mide balonunun kilo verme sürecini kolaylaştıran minimal invaziv bir yöntem olduğu ifade edilebiliyor.
Kimler Mide Balonu Taktırabilir?
Mide balonu uygulaması;
- Vücut Kitle İndeksi değeri 27 ve üzerinde olan,
- Diyet ve egzersiz yaparak kilo veremeyen,
- Fazla kilo nedeniyle ikincil sağlık sorunları yaşayan,
- Kilo vermeye istekli, prosedür sonrası gerekliliklere uymaya kararlı,
- İnvaziv bariatrik cerrahiler için hızla kilo vermesi gereken kişilere uygulanabilir.
Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir?
Az önce de belirttiğimiz gibi mide balonu yerleştirilmesi cerrahi bir işlem değildir. Mide balonu endoskopik olarak yerleştirilir. Sönük halde olan balon, ağızdan mide borusuna ve daha sonra ise mideye ucunda özel kamera bulunan esnek bir tüp aracılığı ile ulaştırılır. Sonraki adımda balon içerisinde içerisine steril özellikteki salin serumu enjekte edilir. Bu esnada balon şişmeye başlar ve tüp ile bağlantısı kesilir. Mide balonu takılması süreci 10 – 15 dakika devam edebilir. Hastane yatışı gerektirmeyen mide balonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında cerrahlar hastalara detaylı bilgilendirme sunarlar.
Mide Balonu Sonrası Beslenme
Midenin balona adaptasyonu ve hastaların yaşaması muhtemel şikayetlerin azaltılması adına balon mideye yerleştirildikten sonraki ilk 3-4 gün sıvı beslenmek önemlidir. Bu süreçte midede gaz oluşumuna neden olacak sıvıların tüketilmemesi gerekir. Sıvı beslenme dönemi tamamlandıktan sonra 4-10 gün aralığında püre beslenmeye geçiş yapılabilir. Mide balonu sonrası püre beslenme döneminde yiyeceklerin blenderdan geçirilmesi gerekir. İntragastrik balon uygulamasından 10 gün sonra hastalar katı beslenmeye başlayabilirler. Porsiyonların küçük tutulması gereken bu dönemde dengeli beslenilmesi, yüksek kalori içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Mide Balonu Sonrası Egzersiz ve Spor
Mide balonu ile kilo verebilmek için beslenme programına harfiyen uyulması ve düzenli egzersizlerin başlatılması gerekir. Hastanın sağlık durumu uygun ise uygulama öncesinde egzersizlere başlanması büyük bir fayda sunacaktır. Mide balonu yerleştirildikten sonra haftada en az 5 gün egzersiz yapılması gerekir. Egzersiz planı kişiye özel olarak kurgulanmalı; hastaların yaşı, genel sağlık durumu, kondisyonu ve kilosu dikkate alınmalıdır. Kilo verilmeye başlanması ile egzersiz süreleri ve yoğunlukları artırılarak zayıflama sürecine ivme kazandırılmalı; kas kitlesi güçlendirilmelidir.
Mide Balonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mide balonu olanlar hayatlarında bazı değişiklikler yapmalı ve belirli kurallara dikkat etmelidir. İntragastrik balon uygulaması sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kalori alımı cerrahların ve beslenme uzmanlarının önerdiği şekilde kısıtlanmalıdır.
- Yemek sırasında sıvı alınmamalıdır. Yemek ile birlikte sıvı tüketildiği takdirde şişkinlik oluşabilir.
- Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmesi gerekli olabilir. Hastaların öğünleri atlamaması gerekir.
- Midede gaz oluşumuna neden olabilecek gazlı ve karbonatlı içeceklerden uzak durulmalı; sağlıksız pişirme yöntemleri ile hazırlanan gıdalardan vazgeçilmelidir.
- Kan değerleri dönemsel olarak kontrol edilmeli, gerektiği takdirde vitamin ve mineral takviyeleri kullanılmalıdır. Mide balonu besin emilimini azaltan ya da bozan özellikte olmasa da hastaların beslenme kurallarına uymaması halinde vitamin ve mineral dengesi bozulabilir.
- Egzersizler hastaların günlük hayatının bir parçası haline getirilmelidir. Spor yapmak duygudurumda pozitif değişimlere yol açar, aynı zamanda kalori harcanmasını sağlayarak kilo verme sürecinin hızını ve efektifliğini artırır.
Mide Balonu Sonrası Ne Kadar Kilo Verilir?
Mide balonu sonrası verilen kilo hastanın mevcut ağırlığına, beslenme ve egzersiz kurallarına ne kadar uyum sağladığına göre değişebilir. Tercih edilen balon türünün de verilen kilo miktarını etkileyebileceği bilinmektedir. Genel olarak 6 aylık ömre sahip balon taktıranlar fazla kilolarının %12-%13’ünü, 12 ay ömre sahip balon taktıranlar ise %16-%20’sini verebilecekleri ifade edilebilir. Kilo kontrolünün sağlanması, kilo vermeye devam edilmesi ya da kilo almanın engellenmesi hastaların yaptıkları tercihlerle ilişkilidir.
Mide Balonu Nasıl Kilo Verdirir?
Mide balonu besin emilim mekanizmasında herhangi bir değişiklik yaratmaz, mideye geçici olarak yerleştirilir ve bu esnada hastaların az miktar yiyecek tüketse dahi hızla tokluğa erişmesini sağlar. Mide balonu uygulaması hastaların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması için önemli bir diyet yardımcısı olarak kabul edilir. Etkisinin maksimize edilebilmesi için hastaların yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri; aynı zamanda yaşlarına, kilolarına ve genel sağlık durumlarına uygun egzersizleri yapmaları gerekir.
Mide Balonunun Avantajları Nelerdir?
Mide balonu diğer bariatrik cerrahilerden farklı olarak cerrahi bir nitelik taşımaz. Bu nedenle hastaların post operatif komplikasyonlarla ya da iyileşme sürecine özgü durumlarla karşılaşması söz konusu olmaz. Mide balonu hızlı tokluk sağlayıp kilo verme sürecini hızlandırırken mide veya bağırsak anatomisinde herhangi bir kalıcı değişikliğe neden olmaz.
Hastanede yatış gerektirmeyen günübirlik bir işlemdir, uzun süreli kilo kaybı için hastaların sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemelerini sağlayarak fazla kilo nedeniyle oluşabilecek tip 2 diyabet, hipertansiyon, eklem hastalıkları ve uyku apnesi gibi kronik rahatsızlıkların gerilemesini veya önlenmesini kolaylaştırır. Verilen kilolara bağlı olarak hastaların öz güvenlerinde de belirgin bir artış yaşanması mümkündür.
Mide Balonu Riskleri Nelerdir?
Mide balonu sonrası cerrahi komplikasyonların görülme ihtimali olmasa da belli başlı risklerden bahsedilebilir. Midenin balona adaptasyon sürecinde ilk 2-3 gün hastalar kramp, bulantı, kusma gibi şikayetler yaşayabilirler; bu şikayetlerin azaltılması için gerekli ilaçlar reçete edilecektir. Ek olarak kabızlık ve reflü oluşumu da meydana gelebilir.
Mide Balonu Ne Kadar Süre ile Midede Kalır?
Bu sorunun yanıtı tercih edilen instragastrik balon özelinde değişebilir. Hastalar 6 aylık ya da 12 aylık süre ile midede kalabilecek balon seçimini yapabilirler. 12 ay süre ile midede kalabilen balon çeşitleri 3’er ay periyotlarla şişirilebilir. 6 ay süre ile midede kalan balonlar şişirilmeye uygun değildir. Balon türü belirlenirken hastaların ihtiyaçlarının ve cerrahların önerilerinin de mutlaka dikkate alınması gerekir.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
6 ay veya 12 ay dolduktan sonra hastaların midelerinden intragastrik balonun çıkarılması gerekir. Bu işlem de endoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Ucunda kamera bulunan esnek yapıdaki tüpler ağızdan mideye ulaştırılır, balon boşaltılır ve söndüğü zaman mideden çıkartılır. Mide balonu çıkartılması yaklaşık 15 dakikada tamamlanır.
Mide Balonu Çıkartıldıktan Sonra Tekrar Kilo Alınır mı?
Mide balonu midede olduğu sürece hastaların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları önemlidir. Mide balonu sonrası beslenme kurallarına uyum sağlandığında ve bu kurallar benimsendiğinde hastalar verdikleri kiloları yeniden almazlar. Ancak son söz yine hastaların olacaktır. Mide balonu çıkartıldıktan sonra yağlı, kalorili ve şekerli gıdaların tüketilmeye başlanması ve egzersiz programlarının aksatılması hastaların kilo almasına neden olabilir.
Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun
Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?
Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.
İlgili Yazılarımız
En Çok Tercih Edilen 3 Obezite Ameliyatı Fiyatları
En Çok Tercih Edilen 3 Obezite Ameliyatı Fiyatları Yazı Başlıkları Yakılandan fazla kalorinin vücuda alınması ve bu durumun kronikleşmesi zaman içerisinde vücutta yağ birikimine neden …
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Tekrar Genişler mi?
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Mide Genişler mi? Yazı Başlıkları Bu yazıyı okuyorsanız Tüp mide ameliyatı olmayı düşünüyor olabilirsiniz, ancak aklınızda bir çok kişinin konuştuğu “Ameliyat …
42 Soruda Gastrik Bypass Ameliyatı
42 Soruda Gastrik Bypass Ameliyatı (Roux-en-y Gastric Bypass) Yazı Başlıkları 1. Gastrik Bypass Ameliyatı Tehlikeli Mi? Riskleri var mı? Her cerrahi operasyon gibi gastrik bypass …