Revizyonel Bariatrik Cerrahi
(İkinci kez yapılan bariatrik cerrahi)
Yazı Başlıkları
Revizyonel Bariatrik Cerrahi
Geleneksel diyetler veya uygulanan egzersiz programları neticesinde fazla kilolarını veremeyen ve fazla kiloları nedeniyle genel sağlık durumları bozulan hastalar için obezite cerrahileri efektif sonuçların alınmasını sağlamaktadır. Bu kapsamda hastalara tüp mide ameliyatı, gastrik bypass, mide balonu, mini gastrik bypass gibi çeşitli obezite ameliyatları uygulanabilir. Ameliyat türü belirlenirken hastaların genel sağlık durumları, beklentileri ve ek hastalıkları olup olmadığı gibi farklı faktörler değerlendirir.
Bariatrik cerrahilerin temel amacı hastaların hızlı ve sağlıklı bir şekilde ideal kilolarına ulaşmaları ve kiloya bağlı yaşadıkları sağlık sorunlarının gerilemesidir. Obezite ameliyatı olanların büyük kısmı hedeflerine ulaşabilse de bazı durumlarda geçmiş dönemde yapılan obezite cerrahilerine ek yeni bir ameliyat uygulanması gerekli olabilir.
Revizyonel bariatrik cerrahi, geçmiş dönemde obezite cerrahisi geçiren ancak sonrasında komplikasyon yaşayan, yeterince kilo veremeyen veya verdiği kiloları geri alan hastalara uygulanan ikincil operasyonları ifade eder.
Revizyonel Bariatrik Cerrahi Nedir?
Geçirilen ilk obezite ameliyatı sonrası hedeflenen kilonun verilemediği, yeniden kilo alındığı veya operasyon ile ilgili komplikasyon yaşandığı durumlarda gerçekleştirilen ikincil operasyon revizyonel bariatrik cerrahi olarak adlandırılır. Revizyon cerrahisi birçok farklı durum neticesinde gündeme gelebilir.
Revizyon bariatrik cerrahiler temel olarak ilk ameliyatın yetersizlikle sonuçlanması sonucu gerçekleştirilir. Bu yetersizliğin kaynağı hasta için yanlış operasyon tercih edilmesi de hastanın operasyon sonrası gerekli hayat tarzı değişikliklerini yapmaması da olabilir. Nitekim revizyon cerrahisi başvurularının büyük kısmı hastaların ilk operasyondan 18 ay sonraki sürece kadar fazla kilolarının %50’sini verememeleridir. Günümüzde revizyonel bariatrik cerrahi gereksinimi obezite ameliyatı olan hasların %5 – %8 gibi bir oranında ortaya çıkar.
Kimler Revizyon Cerrahisi İçin Uygun Adaydır?
- Geçmiş dönemde obezite ameliyatı olan,
- Operasyon sonunda yeterince kilo veremeyen,
- Operasyon seçiminde doğru tedavi modeli tercih edilmeyen,
- Operasyon sonrası verdiği kiloları geri alan,
- Genel sağlık durumları uygun ve ameliyat sonrası sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmaya kararlı olan hastalar revizyon cerrahi için uygun aday olarak nitelendirilebilirler.
Hangi Revizyon Ameliyatı Yapılmalı?
Revizyonel bariatrik cerrahi gereksinimi ortaya çıktığında hastaların genel sağlık durumlarının en ince ayrıntısına kadar incelenmesi, yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve her zamanki gibi ameliyat sonrası sürece hazırlıklı olup olmadığının sorgulanması gerekir. Revizyonel bariatrik cerrahi kapsamında standart bir teknik ya da operasyon tercih edilmez. Her ameliyat hastaların daha önce geçirdiği operasyon, varsa yaşadıkları komplikasyon ve genel sağlık durumları açısından fayda gözetilerek planlanır.
Tüp mide ameliyatı sonrası revizyon cerrahisi
Günümüzde en sık uygulanan ve başarısı ispatlanan obezite cerrahisi ameliyatlarından biri tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatı sonrası revizyon ameliyatı hasta yeterince kilo vermediyse, hastanın reflü şikayetlerinde artış varsa, yeni midedeki stapler hattı darsa, kaçak komplikasyonu varsa veya hastanın beslenme kurallarına uymaması neticesinde midenin genişlemesi söz konusuysa gereklilik haline gelebilir. Tüp mide ameliyatı sonrası yaşanan temel sorun neticesinde gastrik bypass, mini gastrik bypass, re-sleeve gastrektomi veya Roux-en-y Bypass ameliyatları uygulanabilir.
Gastrik Bypass ameliyatı sonrası revizyon cerrahisi
Hem besin alımının hem de emiliminin kısıtlandığı Gastrik bypass ameliyatı sonrası yeni oluşturulan mide cebinin genişlemesi, mide ve bağırsak bağlantı noktalarında darlık olması, hastanın idealden daha fazla kilo vermesi, beklenen kilonun verilememesi ya da verilen kilonun geri alınması gibi durumlar neticesinde revizyon cerrahisi ihtiyacı ortaya çıkabilir. Gastrik bypass ameliyatını doğası gereği ikincil operasyon Duodenal Switch olarak ön plana çıkmakla birlikte seçilmiş hastalarda mide poşusunun küçültülmesi de gündeme alınabilir.
Mide kelepçesi ameliyatı sonrası revizyon cerrahisi
Mide veya bağırsaklarda anatomik değişim yaratmayan, mide hacminin kısıtlanması yoluyla kilo verilmesi amacıyla gerçekleştirilen mide kelepçesi operasyonu sonrası hastalar gerekli durumlarda revizyon cerrahisine kabul edilebilirler. Gastrik band uygulaması sonrasında obezite cerrahileri arasından seçim yaparken hastaya özel faktörlerin değerlendirilmesi gerekir. Bu kapsamda revizyonel band gastroplasti, gastrik bypass ve sleeve gastrektomi teknikleri tercih edilebilir.
Revizyon Ameliyatı Hangi Teknikle Yapılır?
Revizyonel bariatrik cerrahi açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Genel tercih revizyon cerrahisi için de kapalı yani laparoskopik teknik olacaktır. Fakat hastanın geçirdiği ilk operasyonun sonuçları değerlendirilirken açık tekniğe başvurulması gereksinimi de ortaya çıkabilir. En doğru tercih hastanın ihtiyaçlarını değerlendiren cerrahlar tarafından yapılacaktır.
Bariatrik Revizyon Cerrahi Riskli mi?
Revizyon cerrahisi ilk obezite ameliyatlarına göre daha kompleks bir yapıya sahiptir. Operasyon sonrası iyileşme sürecinde komplikasyon riskleri ile de karşılaşılabilir. Ancak her operasyonda olduğu gibi operasyon öncesi sürecin detaylı yürütülmesi ve cerrahın deneyimi risk oluşumunun engellenmesi adına önemli faktörlerdir.
Obezite Ameliyatı Sonrası Kilo Alan Herkes Revizyon Cerrahisi Yaptırmalı mı?
İlk obezite ameliyatlarından sonra az miktarda kilo alımı normal karşılanabilen bir durumdur. Ancak bu noktada önemli olan kilo alımını durdurabilmek ve ideal kiloya dönebilmektir. Kilo alımını durduramayan, verdiği kiloları belirgin ölçüde geri almaya başlayan hastaların revizyon cerrahisi hakkında uzmanlarla görüşmesi faydalı olacaktır.
Revizyon Cerrahisi Anestezi Türü
Revizyon cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyonun süresi gerçekleştirilecek revizyon tekniği doğrultusunda değişiklik gösterebilir.
Obezite Revizyon Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci
Revizyon ameliyatı olanların iyileşme süreci genellikle ilk operasyona oranla daha uzun olur. Bu nedenle ameliyattan sonra 2-3 gün hastanede kalmaları ve genel sağlık durumlarının takip edilmesi gerekir. Yapılan kontrollerin ardından hasta taburcu edildikten sonra evde istirahat süreci başlar. Bu aşamada gerçekleştirilen revizyon cerrahisi özelindeki beslenme kurallarına uyum sağlanmalı, tam iyileşme gerçekleşmeden efor gerektiren sporlardan kaçınılmalıdır.
Revizyon Cerrahisi Öncesi Hangi Tetkikler Yapılır?
Revizyon cerrahisi kararı vermeden hastaların geçirmiş olduğu ilk obezite ameliyatı, yaşadığı sorunlar, revizyon gereksinimi duyduğu durumların detayı hakkında bilgi alınması ilk aşamayı oluşturur. Her hastaya operasyon öncesi süreçte kan biyokimya testleri, mümkünse mide endoskopisi, EKG, hepatit testleri, hormon testleri, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri vb. uygulanır. Tüm tahlil ve tetkiklerin değerlendirilmesi sırasında multidisipliner bir yaklaşım sergilenerek hastaların anestezi, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, genel cerrahi ve endokrin uzmanları tarafından görüş bildirilir.
Revizyon Cerrahisi Sonrası Ağrı Olur mu?
Obezite ameliyatı revizyonu sonrasında ağrı oluşumu sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak sık karşılaşılan bu durum aynı zamanda öngörülebilir bir nitelik taşıdığı için post operatif ağrı sorunun giderilmesi için hastalara ağrı kesiciler reçete edilir. Her hastanın ağrı eşiği farklı olduğu için ağrı kesici planlaması da bu doğrultuda yapılarak hastaların iyileşme sürecinde konforlarının yükseltilmesi sağlanır.
Revizyon Cerrahisi Sonrası Vitamin ve Mineral Takviyeleri Kullanımı
Revizyon cerrahisi sonrası vitamin ve mineral takviyelerinin ne süre ve ne sıklıkta kullanılacağı hem hastaların ihtiyaçları hem de gerçekleştirilen ameliyatın doğasına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin besin emiliminin azaltıldığı gastrik bypass gibi bir operasyon sonrası hastaların hayat boyu vitamin ve mineral takviyesi kullanmaları gerekli olurken yalnızca besin alımının kısıtlandığı tüp mide ameliyatı sonrası hastaların hayat boyu mineral ve vitamin kullanmasına gerek olmayabilir. Bu karar hastaların düzenli olarak kan tahlili sonuçlarının incelenmesi doğrultusunda cerrahlar tarafından verilecektir.
Revizyon Cerrahisi Fiyatları
Obezite ameliyatı revizyonu fiyatları birçok farklı değişkenden etkilenebilir. Hastanenin ücretlendirme politikasından operasyonun gerçekleştiği şehre kadar birçok unsur fiyatları etkileyebilir. Revizyon cerrahisi yaptırmak isteyenlerin önceliği cerrahların uzmanlığı ve deneyimi olmalıdır. Hasta ve cerrahlar arasında gerçekleştirilen ön görüşmelerde revizyon cerrahisi fiyatları ile ilgili bilgi aktarılır.
Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun
Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?
Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.
İlgili Yazılarımız
Gastrik Bypass Ameliyatı
Gastrik Bypass Ameliyatı (Roux-en- y Gastric Bypass) Yazı Başlıkları Mide baypası ve RNY gastrik bypass gibi farklı isimlerle de bilinen Gastrik Bypass en sık başvurulan …
Revizyonel Bariatrik Cerrahi
Revizyonel Bariatrik Cerrahi (İkinci kez yapılan bariatrik cerrahi) Yazı Başlıkları Revizyonel Bariatrik Cerrahi Geleneksel diyetler veya uygulanan egzersiz programları neticesinde fazla kilolarını veremeyen ve fazla …
Mide Balonu Operasyonu
Mide Balonu (Ameliyatsız Zayıflama) Yazı Başlıkları Mide Balonu Obezite görülme yaşı giderek düşen ve dünya genelinde her geçen gün daha çok kişiyi etkisi altına alan …