Transit Bipartisyon Ameliyatı

(Şeker Hastalığı Ameliyatı)

Yazı Başlıkları

Transit Bipartisyon Ameliyatı

Şeker hastalığı ameliyatı olarak da bilinen transit bipartisyon, başarılı sonuçları ile dikkat çeken metabolik cerrahi türleri arasında yer alır. İki aşamalı bir operasyon olan transit bipartisyon kapsamında öncelikle mide tüp şekline getirilir ve daha sonra bağırsaklarda fiziksel değişiklikler yapılarak besin emiliminin değiştirilmesi sağlanır.

Midenin doğal sindirim yolunun korunması, besin emiliminin azalmaması, besin emilimi azalmadığı için hastaların yaşam boyu vitamin ve mineral kullanmak zorunda olmamaları, operasyon sonrası kurallara uyum sağlandığı takdirde hem kilo verilmesi hem de tip 2 diyabet hastalığının remisyona uğraması transit bipartisyon ameliyatı avantajları arasında ön plana çıkar. Transit bipartisyon ameliyatı başarı oranı oldukça yüksek olmakla birlikte hasta seçiminin doğru yapılması ve cerrahların deneyimi önemlidir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir, Kimlere Yapılır?

Obezite sorunu yaşayan ve aynı zamanda tip 2 diyabet hastalığı olan kişilerin tedavisinin gerçekleştirilmesi amacıyla 2006 yılından bu yana dek uygulanan metabolik cerrahi türü transit bipartisyon olarak adlandırılır.

Genel anestezi altında ortalama olarak 4 ila 6 saat gibi bir sürede tamamlanan şeker ameliyatı sonrası midenin hacmi küçültülür. Operasyonun bu aşaması ile hastanın az miktarda yese dahi hızla tokluk hissetmesi ve iştahının azalması sağlanır. Operasyonun ikinci aşamasında ise bağırsakların son bölümü küçültülen mide ile, kesilen mide ile bağlantılı bağırsak kısmı ise bağırsakların son bölümü ile birleştirilir.

Hem mide hacminde hem de bağırsak anatomisinde gerçekleştirilen bu değişimlerle birlikte hastalar kendi vücutlarındaki insülini kullanmaya başlayabilir, kan şekerlerindeki düşüşü deneyimleyebilir ve aynı zamanda hızla kilo verebilir. Tüm bariatrik ve metabolik cerrahilerde olduğu gibi transit bipartisyon sonrası süreçte de hastaların cerrah önerilerine uyum sağlaması gerekir.

Transit bipartisyon ameliyatı;

  • Genel sağlık durumu anestezi ve operasyon için uygun olan,
  • Yapılan sağlık kontrolleri neticesinde operasyona engel bir sorunu teşhis edilmeyen,
  • Vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olup aynı zamanda tip 2 diyabet hastalığı yaşayan,
  • Tip 2 diyabet ve eşlik eden obezite nedeniyle sağlığı bozulan,
  • 18 ile 65 yaş arasında,
  • Operasyonla ilgili gerçekçi beklentilere sahip olan ve post operatif dönemin gerekliliklerinin farkında olan hastalara uygulanabilir.

Tip 2 Diyabet Hastalığı Hakkında

Dünya genelinde en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alan tip 2 diyabet, vücudun insülini olması gerektiği gibi kullanamamasına ve kan şekerinin yükselmesine yol açan bir hastalıktır.

Geçmiş yıllarda yetişkinlerle özdeşleşmiş olan bu hastalık çocukluk çağı obezitesi görülme sıklığının artması ile daha erken yaşlardaki kişileri de etkiler hale gelmiştir. Tip 2 diyabet kontrol altına alınmadığında kalbe, kan damarlarına, gözlere, böbreklere, sinirlere, cilde, işitme duyusuna ve beyne hasar verebilir; kişinin yaşamını tehdit edebilir. Tip 2 diyabet oluşumunda obezite çok ciddi bir risk faktörüdür.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Transit bipartisyon kapalı teknikle genel anestezi altında uygulanan bir cerrahidir. Karın bölgesinden açılan 4-5 milimetrik kesilerden gerçekleştirilir. Operasyon mideye ve bağırsaklara müdahale edilen iki temel aşamadan oluşur.

İlk aşamada mide, tüp mide ameliyatından az daha geniş yapıya sahip olacak şekilde ince bir tüp haline getirilir, midenin kesilen geniş kısmı vücut dışarısına çıkarılmaz. İkinci aşamada bağırsakların ilk ve orta kısmı son kısmından ayrılır; oluşturulan yeni mide ile insülin salınımının gerçekleştiği ileum adlı ince bağırsağın son 250 santimetrelik kısmı birleştirilir. Son olarak boşta kalan mideye bağlantısı olan ince bağırsağın ilk ve orta bölümü; ince bağırsağın son 150 santimetrelik kısmı ile entegre edilir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Transit bipartisyon ameliyatı süresi 4-6 saat arasındadır. Hastaların hastanede ortalama olarak 4 gün yatmaları beklenir. Bu süreçte genel sağlık kontrollerine ek olarak kaçak testi yapılır ve herhangi bir sorun tespit edilmediği takdirde taburculuk işlemlerine başlanır.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi transit bipartisyon ameliyatının da belirli riskleri olduğu bilinmektedir.

Metabolik cerrahilerin riskleri hastaların kiloları, sahip oldukları kronik hastalıklar, yaşları gibi değişkenler doğrultusunda değişmekle birlikte gerek ameliyat öncesi kontrollerin eksiksiz yapılması gerekse hastaların transit bipartisyon öncesi dikkat etmesi gerekenlere uyum sağlaması risklerin minimize edilmesi noktasında etkilidir. Transit bipartisyon sonrası olası riskler şu şekilde sıralanabilir: kanama, enfeksiyon, bağırsak tıkanıklığı, emboli, kaçak.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şeker ameliyatı sonrası hastaların hayatlarında yeni ve radikal değişimlerin meydana geleceği bir dönüşüm başlar. Hastaların erken dönemde istirahat etmesi, önerilen beslenme programlarına uyması ve önerilen yoğunlukta basit egzersizlere başlaması gerekir.

Yara iyileşme performansını engelleyen sigara ve alkol alışkanlıklarının bırakılması önemlidir. Rutin kontrollerin ihmal edilmemesi ve kan değerlerinin yakından takip edilmesi sürecin gereklilikleri arasında yer alır. Şeker ameliyatı sonrası sürecin kurallarına uyum sağlanması hem operasyon başarısını hem de hastaların sağlık durumunun iyileşme oranını etkiler.

Transit Bipartisyon Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Transit bipartisyon sonrası hastaların beslenme dönemlerine uygun bir diyet benimsemesi tercihten ziyade bir zorunluluk olarak değerlendirilmelidir. Transit bipartisyon sonrası beslenmede sıvı diyet dönemi, püre diyet dönemi ve katı diyet dönemi takip edilmelidir.

Sıvı diyet dönemi operasyondan sonraki ilk 15 gün boyunca devam eder. Bu dönemde berrak sıvıların tüketilmesi gerekir. Sıvı seçimi yapılırken protein değeri yüksek olan, yağ ve şeker barındırmayan besinler tercih edilmelidir. Mideyi yoran, rahatsız eden ve asit salınımını artıran sıvılardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Transit bipartisyon sonrası püre diyet döneminde tüm besinlerin blenderdan geçirilmesi önemlidir.

Operasyondan sonraki 15-30 günler arasında püre dönemine devam edilmelidir. Katı sıvı ayrımı da bu dönem itibarıyla öğrenilmelidir. Şeker ameliyatı sonrası katı beslenme dönemi operasyonun ardından bir ay geçmesi ile başlar. Bu dönemde hem sıvı hem de püre beslenme dönemindeki gıdalara ek olarak küçük parçalar halinde katı besinler de tüketilebilir.

Edinilmesi gereken en önemli alışkanlık besinlerin iyice çiğnenmesidir. Yiyecek tercih edilirken protein oranı yüksek, yağsız ve şekersiz olanlar önceliklendirilmelidir. Mide küçültme ameliyatı sonrasındaki beslenme kuralları transit bipartisyon için de geçerlidir. Hastalar mideleri tıka basa olana dek yememeli, öğünler küçük tutulmalı, tercih edilen yiyeceklerin kalorileri takip edilmelidir. Aksi takdirde beklenen oranda kilo verilememesi söz konusu olabilir.

Transit Bipartisyon Sonrası Egzersiz ve Spor

Transit bipartisyon ameliyatı sonuçlarının iyileştirilmesi için hem doğru beslenilmesi hem de düzenli olarak egzersiz yapılması gerekir. Fazla kilonun oluşumunda hareketsiz yaşam tarzı en önemli faktörlerden biridir. Operasyon sonrası dönemde hastaların iyileşme süreçlerine, kilolarına ve genel sağlık durumlarına uygun egzersizlere başlaması; egzersiz yoğunluklarını kademeli olarak artırması önemlidir. Böylece kilo verme süreci desteklenebilir ve genel sağlık durumu da iyileşebilir.

Operasyondan 4-6 hafta sonra cerrahların da onayıyla tempolu egzersizlere geçiş yapılabilir. Başlangıçta yürüyüş yapmak, yürüyüşlerin süresinin ve temposunun yavaş yavaş artırılması en ideali olacaktır. Vücut gerekli kondisyonu edinene kadar aşırı zorlanmak farklı sağlık sorunlarına ya da ölçeği değişebilen sakatlık oluşumlarına yol açabilir.

Transit Bipartisyon Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Transit bipartisyon ameliyatı hem kilo verilmesi hem de tip 2 diyabet hastalığının iyileştirilmesi adına önemli bir fırsat sunar. Operasyon sırasında besin emilimi azaltılmaz ve midenin kesilen kısmı vücut dışarısına çıkarılmaz. Mide asitlerinin devamlılığı sağlanır ve doğal sindirim yolu korunur.

Onikiparmak bağırsağına herhangi bir müdahalede bulunulmaması operasyon sonrası süreçte endoskopi çekilebilmesini mümkün kılar. Transit bipartisyon ameliyatının en önemli avantajlarından biri de operasyona uygunluk için morbid obezite sınıfında olunmasına gerek olmamasıdır. Besin emiliminin azaltıldığı diğer operasyonlardan farklı olarak şeker ameliyatı sonrası hayat boyu vitamin ve mineral kullanımı zorunluluğu yoktur.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?

Tüm cerrahilerden sonra olduğu gibi transit bipartisyon sonrası süreçte de ağrı sorunu ile karşılaşılması mümkündür. Ancak şeker ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağlandığı ve doktorlar tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanıldığı takdirde ağrı sorunu minimize edilebilir. Yine de her hastanın ağrı eşiğinin farklı olabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesinde fayda olacaktır.

Transit Bipartisyon Sonrası İşe Dönüş

Şeker ameliyatı sonrası işe dönüş sürecinde hastaların genel sağlık durumu ve işlerinin ne kadar efor istediği gibi değişkenler etkilidir. Hareketliliği kısıtlı bir iş söz konusuysa hastalar 10 gün sonra, yoğun efor harcanan bir iş söz konusuysa yaklaşık 3-4 hafta sonra çalışma hayatlarına geri dönebilirler.

Transit Bipartisyon Sonrası Ağırlık Kaldırmak Sakıncalı mı?

Evet, ağırlık kaldırmak karın içi basıncı artırabilir ve kanamaya yol açabilir. Bu nedenle tam iyileşme gerçekleşene kadar hastaların ağırlık kaldırmaları önerilmez.

Transit Bipartisyon Operasyonu Sonrası Tekrar Diyabet Başlar mı?

Bu sorunun yanıtı hastaların operasyon sonrası sürecin gerekliliklerine ne kadar uyum sağlayıp sağlamadıklarına göre değişebilir. Transit bipartisyon sonrası kilo verilmesi ve vücudun insülini kullanmaya başlamasıyla hastalar belirgin bir değişim yaşarlar. Yapılan çalışmalar sonucunda transit bipartisyon sonrası hastaların tip 2 diyabet hastalıklarının gerilediğini ve remisyona uğradığını göstermektedir. Ancak sağlıksız beslenmeye devam edilmesi ve egzersiz yapılmaması tip 2 diyabet şikayetlerinin geri dönmesine neden olabilir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Fiyatları

Transit bipartisyon ameliyatı fiyatları operasyonu gerçekleştiren cerrahın uzmanlığına, deneyimine, geçmiş başarılarına; operasyonun gerçekleştirileceği hastanenin bulunduğu ile, ücret politikasına ve hastanede yatış sürecine göre değişiklik gösterebilir. Operasyon planlama sürecinde hastalar ücret politikası ile ilgili detaylı olarak bilgilendirilirler.

Şeker Ameliyatı Başarı Oranı

Seçilmiş hastalara alanında deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilen transit bipartisyon ameliyatının oldukça başarılı olduğu ifade edilebilir. 5 yıl sonraki dönemde hastaların %86’sında tip 2 diyabet hastalığının iyileştiği gözlemlenmektedir.

Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun

Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Yazılarımız

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik Bypass Ameliyatı (Roux-en- y Gastric Bypass) Yazı Başlıkları Mide baypası ve RNY gastrik bypass gibi farklı isimlerle de bilinen Gastrik Bypass en sık başvurulan …

Devamını Oku →

Revizyonel Bariatrik Cerrahi

Revizyonel Bariatrik Cerrahi (İkinci kez yapılan bariatrik cerrahi) Yazı Başlıkları Revizyonel Bariatrik Cerrahi Geleneksel diyetler veya uygulanan egzersiz programları neticesinde fazla kilolarını veremeyen ve fazla …

Devamını Oku →

Mide Balonu Operasyonu

Mide Balonu (Ameliyatsız Zayıflama) Yazı Başlıkları Mide Balonu Obezite görülme yaşı giderek düşen ve dünya genelinde her geçen gün daha çok kişiyi etkisi altına alan …

Devamını Oku →
Scroll to Top