Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Mide Genişler mi?

Yazı Başlıkları

Bu yazıyı okuyorsanız Tüp mide ameliyatı olmayı düşünüyor olabilirsiniz, ancak aklınızda bir çok kişinin konuştuğu “Ameliyat Sonrası Mide Tekrar Genişler mi?“, “Ya tekrar kilo alırsam?!” vb. gibi sorularına cevap bulmadan da edemiyorsunuzdur. Merak etmeyin, bu yazılar doktorlarımız tarafından onaylanan ve güvenebileceğiniz yazılardır. Ayrıca merak ettiğiniz soruları hasta temsilcimize sorabilirsiniz.

Dünya genelinde en çok başvurulan mide küçültme ameliyatı, tüp mide ameliyatıdır. Seçilmiş hastalara uygulandığında ilk 2 yıl içerisinde fazla kiloların %60 – %80’inin verilebilmesine yardımcı olan tüp mide ameliyatı sonuçları hastaların benimsedikleri yeni yaşam alışkanlıkları ile yakından ilişkilidir. Hiçbir bariatrik cerrahi kilo vermeyi ya da verilen kilonun korunmasını sağlayamaz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Tekrar Büyür Mü?

Tüp mide ameliyatı olan tüm hastaların sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanamadıkları takdirde ideal kilolarına ulaşamadıkları da bilinmektedir. Bu nedenle tüp mide ameliyatı olmadan önce post operatif sürecin gereklilikleri hakkında yüksek farkındalık kazanılması önemlidir. Tüp mide ameliyatı olmayı düşünen ya da tüp mide ameliyatı olan hastalar “tüp mide ameliyatı sonrası mide genişler mi?” sorusunun yanıtlarını sıklıkla merak ederler. Bu sorunun yanıtı hastaların tercihlerine göre değişebilir.

Gastrik Bypass Hakkında En Çok Sorulan 42 Soru ve Cevapları

Tüp Mide Ameliyatı hakkında detaylı bilgi için Tüp Mide Ameliyatı yazımızı okumanızı öneririz.

Mide Genişleyebilen Bir Organdır

Yiyecek girişi olduğunda mide genişleyebilen bir organdır. Yemek yendiğinde ve mide kapasitesine ulaşıldığında doygunluk hissedilir. Bir kişi mide kapasitesini aşan miktarda yemek yediğinde mide yiyecekleri hapsetmek için gerilmeye başlar. Tek seferlik ya da nadiren çok yeme durumunda mide kendi haline geri döner. Ancak aşırı yeme, daha doğrusu mide kapasitesinin üzerinde yeme durumunun tekrarlanması midede kalıcı genişlemeyle sonlanabilir. Vücut midenin hacmindeki bu artışı fark etmeyebileceğinden yemek yendiği sürede tokluk sinyalleri beyne iletilmeyebilir. Mide yarı doluluğa sahip olsa da açlık hormonu salınabileceği için hem iştahta artış hem de geç doygunluk sorunları ile ortaya çıkabilir.

Aşırı yeme mideyi genişletir mi?

Aşırı yemenin süreklilik haline gelmesi midede genişlemeye yol açabilir. Midenin minimal ölçüde genişlemesi sorun değildir, ancak rutin olarak kapasitenin zorlanması kalıcı genişlemeyi beraberinde getirebilir. Bu durum hem tüp mide ameliyatı olan hastalarda hem de ameliyat geçirmeyen sağlıklı bireylerde ortaya çıkabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme kurallarına uyum sağlanması bu nedenle son derece önemlidir. Tüp mide ameliyatı olanlar mide kapasitelerinin üzerinde yemek yeme alışkanlığı kazanırlarsa kilo vermelerini sağlayan anatomik değişikliklerin etkisinin azaldığını hissedebilirler.

Tüp mide sonrası mide genişlemesi nasıl engellenebilir?

Tüp mide ameliyatı sonrası midenin belirgin ölçüde genişlemesinin önlenmesi mümkündür. Bu noktada hastaların midelerini zorlamadan beslenmesi ve yedikleri öğün miktarına dikkat etmeleri gerekir.

Tüp mide ameliyatı sonrası mide genişlemesi nasıl önlenir?

  • Şeker, asitli içecek, basit karbonhidrat gibi yiyecekleri tüketmemeleri gerekir. Sağlıklı olduğundan emin olunan yiyeceklerin de büyük porsiyonlarda yenmemesi önemlidir. Sağlıklı besinlerin sürekli çok fazla yenmesi mide hacmini genişletebilir.
  • Yemek yerken su içilmemelidir. Katı sıvı ayrımı net bir şekilde yapılmalı, midedeki gerilimin artmaması adına yemekten 1 saat önce ve yemekten 1 saat sonra sıvı alınmalıdır.
  • Çok sık açlık hissedildiğinde gün içerisinde az miktarda yiyecek tüketilebilir. Böylece tek bir öğünde çok fazla yemek yeme gereksinimi hissedilmez. Açlık ve iştah sık ve az beslenmeyle kontrol altına alınabilir.

Hasta Temsilciniz Mustafa'ya Sorun

Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Yazılarımız

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik Bypass Ameliyatı (Roux-en- y Gastric Bypass) Yazı Başlıkları Mide baypası ve RNY gastrik bypass gibi farklı isimlerle de bilinen Gastrik Bypass en sık başvurulan …

Devamını Oku →

Revizyonel Bariatrik Cerrahi

Revizyonel Bariatrik Cerrahi (İkinci kez yapılan bariatrik cerrahi) Yazı Başlıkları Revizyonel Bariatrik Cerrahi Geleneksel diyetler veya uygulanan egzersiz programları neticesinde fazla kilolarını veremeyen ve fazla …

Devamını Oku →

Mide Balonu Operasyonu

Mide Balonu (Ameliyatsız Zayıflama) Yazı Başlıkları Mide Balonu Obezite görülme yaşı giderek düşen ve dünya genelinde her geçen gün daha çok kişiyi etkisi altına alan …

Devamını Oku →
Scroll to Top