Liposuction

(Yağ Aldırma)

Yazı Başlıkları

Liposuction

Uygulanan egzersiz ve diyet programları neticesinde hedeflerine ulaşamayan ve bölgesel yağlanma sorunu yaşamaya devam eden birçok kişi, vücut şekillendirme amacıyla liposuction ameliyatlarına başvuru yapıyor. Hedeflenen vücut bölgesindeki yağların farklı tekniklerle vücut dışarısına çıkarılması prensibi ile gerçekleştirilen liposuction düşünüldüğü gibi bir kilo verme ameliyatı özelliği taşımıyor.

İdeal kilosunda olan veya ideal kilosuna çok yakın olan, genel sağlık durumu operasyon için uygun olan, gerçekçi beklentileri bulunan ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemeye kararlı kişiler liposuction cerrahisi için uygun aday kabul edilirler. Liposuction uygulanan kişilerin ortak özellikleri genellikle sabit bir vücut ağırlığa sahip olmaları ancak vücutlarının belirli kısımlarında dirençli yağlanma sorunu yaşamalarıdır. Liposuction uygulaması cilt altındaki yağları hedef alır, vücuttaki çatlakları veya selülitleri ortadan kaldırmaz. Vücut hatlarını değiştirmek ve iyileştirmek hedefiyle gerçekleştirilen liposuction ile yağ hücreleri kalıcı olarak vücuttan uzaklaştırılır. Ancak hastalar sağlıklı bir yaşam alışkanlığı benimsemedikleri takdirde geriye kalan yağ hücrelerinin büyümesi söz konusudur.  

Liposuction Nedir?

Yağ aldırma olarak da adlandırılabilen liposuction, bölgesel yağların alınmasını ve vücudun şekillendirilmesini sağlayan estetik cerrahi bir işlem olarak tanımlanabilir. Farklı teknikleri olan liposuction kişi özelinde planlanması gereken estetik bir prosedürdür. Tek başına ya da diğer vücut şekillendirme ameliyatlarının bir parçası ya da bütünleyicisi olarak gerçekleştirilebilir. Dünya genelinde en yaygın olarak uygulanan estetik operasyonlar arasında yer alır ve büyük çoğunlukla genel anestezi altında yapılır.

Liposuction Neden Yapılır?

Liposuction estetik amaçla gerçekleştirilen bir cerrahi olma niteliği taşır. Kişide kozmetik kaygı yaratan bölgesel fazlalıkların alınmasını ve vücut şekillendirilmesini sağlar. Ancak liposuction kimi zaman sağlık sorunlarının tedavi edilmesi amacıyla da uygulanabilir. Lenfödem, lipodistrofi sendromu, lipomlar ve erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti tedavisinde liposuctiona başvurulması gerekebilir.

Liposuction Hangi Vücut Kısımlarına Yapılır?

Seçilmiş hastaların bölgesel yağlarının giderilmesini sağlayan liposuction vücudun birçok farklı kısmına uygulanabilir. Karın bölgesi, sırt, kalça, göğüs, diz bölgesinin içleri, sırt bölgesinin yan kısımları, gıdı, boyun, uyluk ve kolların üst kısmı liposuction uygulamasının en çok tercih edildiği vücut alanlarıdır. Her ne kadar uygulama bölgeleri fazla olsa da liposuction öncesi tetkiklerin kapsamlı yapılması önemlidir.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction uygulama bölgesine göre genel anestezi ya da epidural anestezi ile gerçekleştirilebilir. Çok küçük alanlara liposuction yapılacaksa lokal anestezinin de tercih edilmesi söz konusu olabilir. Liposuction farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir, günümüzde tıbbi teknolojilerin gelişmesi ile birlikte doku hasarının azaltıldığı liposuction teknikleri ön plana çıkmaktadır.

Liposuction Teknikleri

Tümesan Teknik (Islak Teknik): Geleneksel olarak uygulanan liposuction tekniği, ıslak tekniktir. Bu yöntem dahilinde fazla yağın emileceği vücut bölgesine öncelikle içerisinde lokal anestezik ve damar daraltıcı içeren birkaç litre salin solüsyonu enjekte edilir. Böylece hücrelerin şişmesi sağlanır. İşlem tamamlanınca cilt üzerine milimetrik kesiler yapılır ve bu kesilerden uçları vakum cihazına bağlı ince borular geçirilir. Borular cilt altında hareket ettirilerek şişen yağ hücreleri alınır.

Ultrasonic Liposuction (Ultrason Destekli Liposuction):

Bu teknikte kanüllere ultrason ile enerji veriliyor. Yağ tabakasına temas ile yağın erimesi sağlanıyor. Ultrason titreşimleri yağ hücrelerinin duvarlarını patlattıktan sonra yağ sıvılaşmış bir şekilde vücut dışarısına çıkarılıyor.

Lazer Destekli Liposuction:

Lazer destekli lipo olarak da bilinen bu yöntemde bölgesel yağlanmanın olduğu vücut kısmına 2-3 milimetre ölçülerinde fiber kanüller yardımı ile lazer enerjisi gönderilir. Lazer enerjisi yağ hücrelerini sıvılaştırılır ve daha sonra ince kanüller yardımıyla yağların emilimi gerçekleştirilir. Geleneksel yönteme göre daha az invaziv bir tekniktir, kanama ve iz kalma riski minimize edilir.

Kimler Liposuction Yaptırabilir?

  • Gerçekçi beklentileri olan,
  • Bölgesel yağlanma sorunu yaşayan ve vücut hatlarını iyileştirmek isteyen,
  • Genel sağlık durumu anestezi ve operasyon için risk teşkil etmeyen,
  • Cilt yapısı ve cilt elastikiyeti uygun olan,
  • Sigara içmeyen,
  • 18 yaşından büyük,
  • İdeal kilosunda veya ideal kilosuna yakın kişiler liposuction için uygun aday olarak kabul edilirler.

Liposuction Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yağ aldırma öncesi hastaların uygunluklarının belirlenmesi adına bir dizi tetkik uygulanır. Genel sağlık durumu uygun olan ve diğer kriterleri de karşılayan hastaların 2 hafta öncesinden kan sulandırıcı ilaçları bırakmaları beklenir. Aynı şekilde kullanılan düzenli ilaçlar bulunuyorsa cerrahların bilgilendirilmesi, sigara kullanılmaması ve anemi gibi spesifik hastalıkları olanların uzman önerileri doğrultusunda takviye kullanmaları gerekir.

Liposuction Ameliyatı Ağrılı mıdır?

İşlem yapılacak bölgeye ve bölgedeki yağ birikimine bağlı olarak hastalara en uygun anestezi türü belirlenir. Liposuction anestezi altında gerçekleştirilen bir cerrahi olduğu için operasyon sırasında hastaların ağrı ya da acı hissetmeleri söz konusu olmaz. Operasyon sonrası süreçte 2 ya da 3 gün ağrı sorunu yaşanabilir; bu durum genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınarak hastaların hayat kaliteleri artırılabilir.

Liposuction Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Liposuction ameliyat süresi uygulama bölgesine, alınması gereken yağ miktarına ve liposuction ile birlikte başka bir operasyon yapılıp yapılmayacağına göre değişiklik gösterebilir. Tercih edilen liposuction tekniği de işlem süresi üzerinde etkilidir. Genellikle 1 ila 3 saat arasında operasyonun tamamlanması beklenir.

Liposuction İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Liposuction tekniklerinin başarılı sonuçlar verebilmesi adına cilt elastikiyetinin uygun olması gerekir. Bu kapsamda cilt elastikiyeti ideal niteliğe sahip olan ve 18 yaşını dolduran kişilerin bu vücut şekillendirme cerrahisine başvurabileceği ifade edilebilir.

Liposuction Sonrası Ne Zaman İş Dönebilirim?

Liposuction sonrası işe dönüş süreci uygulama bölgesine, operasyon tekniğine ve kişinin yaptığı işin gerektirdiği efor düzeyine göre değişiklik gösterebilir. İlk 3 gün dinlenilmesi önerilir, hafif tempoda çalışanlar bu sürenin tamamlanmasının ardından iş yaşantılarına geri dönebilirler. Aktif olunması gereken bir iş söz konusu olduğunda 2-3 hafta beklenmesi gerekebilir.

Liposuction ile Kaç Kilo Verebilirim?

Liposuction özünde bir kilo verme ameliyatı değildir. Uygulanan diyet programları ve egzersizler neticesinde erimeyen dirençli yağların alınması hedeflenir. Bölgeden alınan yağın miktarına bağlı olarak bir miktar kilo verilmesi mümkün olsa da asıl etki vücut hatlarının şekillenmesi noktasında yaşanır.

Liposuction Sonrası İz Kalır mı?

Liposuction tekniği doğrultusunda hastaların iz sorunu yaşaması mümkündür. Liposuction işlemi sırasında fazla yağ hücrelerinin alınması için milimetrik kesiler açılır. Bu kesiler oldukça küçüktür ve mümkün olduğunca göze çarpmayan alanlarda yapılır, bu nedenle daha az fark edilirler. İyileşme sürecinin ilerlemesi ile izler silikleşeceği için rahatsız edici bir görünüme yol açmazlar.

Liposuction Farklı Ameliyatlarla Kombine Edilebilir mi?

Evet, liposuction hem farklı operasyonların tamamlayıcısı olarak hem de diğer operasyonlarla birlikte gerçekleştirilebilen bir vücut şekillendirme ameliyatıdır. Örneğin karın germe operasyonunun bir parçası olarak cilt altı yağlarının alınması için liposuction uygulamasına başvurulabilir ya da uyluk bölgesine liposuction yapılırken aynı zamanda karın germe estetiği gerçekleştirilebilir. Verdiğimiz örneğin çoğaltılması mümkündür.

Liposuction Sonrası Kilo Alınır mı?

Liposuction sonrası süreçte hedeflenen bölgelerdeki yağ hücreleri kalıcı olarak vücut dışarısına çıkarılır. Yetişkinlik sürecinde yeni yağ hücreleri oluşmaz ama bölgede kalan hücreler şişebilir. Dolayısıyla liposuction sonrası hastaların sağlıklı bir beslenme planını takip etmesi ve düzenli olarak egzersiz yapması vücut şekillerini korumaları adına önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkar.

Liposuction Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Liposuction sonrası hastanede bir gece yatış önerilebilir ya da teknik ve uygulama kapsamına göre hastalar anestezi etkisinden çıktıklarında taburcu olabilirler. Ameliyat sonrası erken süreçte hastaların kendilerini zorlamayacak şekilde hareket etmeleri iyileşme sürecini olumlu etkileyen faktörlerin başında gelir. Günlük hayata dönüş süresi kişiden kişiye değişebiliyor ancak genel olarak 3-7 günü bulabildiği söylenebiliyor. Liposuction sonrası doku iyileşmesi ve cildin toparlanabilmesi için korsa giyilmesi gerekiyor. Korse giyilme zamanları ve süresi ile ilgili hastalar detaylı olarak bilgilendiriliyor. Tempolu egzersiz yapılması için operasyondan sonraki 6 haftalık sürecin geçmesi gerekiyor.

Liposuction Riskli mi? Riskleri Nelerdir?

Liposuction cerrahi bir operasyondur ve çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Dolayısıyla anesteziye, operasyona ve iyileşme sürecine bağlı bazı komplikasyon riskleri bulunur. Kanama, enfeksiyon, morarma, ödem, kan pıhtılaşması, kontur düzensizlikleri, his kaybı, pulmoner emboli, alerjik reaksiyon vb. risklerden bahsedilebilir. Bu risklerin minimize edilmesinde operasyon öncesi kontrollerin eksiksiz yapılmasının, hastanın operasyon sonrası kurallara uymasının ve cerrahın deneyiminin etkili olduğu bilinmektedir.

Liposuction Sonrası Ödem

Liposuction sonrası ödem oluşumu yaygındır. Ödemin azaltılması için tuzlu yiyeceklerden uzak durulması, bol su tüketilmesi ve korse kullanımının aksatılmaması gerekir. Normal şartlar altında ödemin bir iki hafta içerisinde geçmesi beklenir.

Liposuction Sonrası Korse Kullanımı

Liposuction vücudun farklı alanlarına yapılabilir ve yapıldıktan sonra bölgenin toparlanması için özel korselerin kullanılması gerekir. Yaklaşık bir ay boyunca gece gündüz, sonrasındaki 3 hafta boyunca ise yalnızca gündüzleri liposuction korsesi kullanılması tavsiye edilmektedir.

Liposuction ile Ne Kadar Yağ Alınabilir?

Liposuction sırasında alınan yağ miktarı uygulama bölgesine, kişinin ne kadar yağ fazlası olduğuna, kilosuna ve vücut yapısına  göre değişiklik gösterebilir. Operasyon planlama sürecinde detaylar hastalar ile paylaşılacaktır.

Liposuction Sonuçları Nasıl Korunabilir?

Liposuction sonuçlarının mutlak kalıcılığa sahip olmadığının unutulmaması gerekir. Hastalar beslenmelerine dikkat etmezlerse ve spor yapmazlarsa kilo alabilirler. Sonuçların korunması tamamen hastaların kontrolünde bir durumdur. Bu nedenle operasyon kararı vermeden hastaların sağlıklı yaşamaya ne denli hazır olduklarının sorgulanması gerekir.

Erkekler Liposuction Yaptırabilir mi?

Liposuction dünya genelinde hem kadınlar hem de erkekler tarafından en sık başvurulan estetik ameliyatlardandır. Erkekler de liposuction uygulamasına kadınlar kadar ilgi gösterirler. Kaslarının belirginleştirilmesi veya jinekomasti sorununun giderilmesi liposuctiona en sık başvurma nedenleri arasındadır.

Liposuction Sonrası Kilo Alımı

Liposuction sonrası kilo alımı da aşırı kilo verilmesi de önerilmez. Ciltte düzensizlik oluşumuna neden olabilecek kilo değişimleri hastaların memnuniyetini azaltabilir. Bu nedenle liposuction olmayı düşünenlerin ideal kilolarındayken bu operasyona başvurmaları daha doğru bir tercih olacaktır.

Liposuction Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Liposuction fiyatları belirlenirken hastanenin ücretlendirme politikası, cerrahın deneyimi ve geçmiş başarıları, uygulanacak olan liposuction tekniği, müdahale edilecek bölge sayısı gibi faktörler dikkate alınır.

Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun

Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Yazılarımız

Uyluk Germe Ameliyatı

Uyluk Germe Ameliyatı (Bacak Estetiği Ameliyatı) Yazı Başlıkları Uyluk Germe Ameliyatı Vücutta en hızlı deforme olan ve oluşan deformasyona bağlı olarak estetik kaygı nedenine dönüşen …

Devamını Oku →

Liposuction

Liposuction (Yağ Aldırma) Yazı Başlıkları Liposuction Uygulanan egzersiz ve diyet programları neticesinde hedeflerine ulaşamayan ve bölgesel yağlanma sorunu yaşamaya devam eden birçok kişi, vücut şekillendirme …

Devamını Oku →

Kol Germe Ameliyatı

Kol Germe Ameliyatı (Kol Estetiği Ameliyatı) Yazı Başlıkları Kol Germe Ameliyatı Brakioplasti olarak da adlandırılan kol germe ameliyatı, hem kadınlar hem de erkekler tarafından sıklıkla …

Devamını Oku →
Scroll to Top