Jinekomasti Ameliyatı

(Erkek Meme Büyümesi)

Yazı Başlıkları

Jinekomasti Ameliyatı

Östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanan, erkeklerde meme dokusunun büyümesi ile karakterize durum jinekomasti olarak adlandırılır. Erkeklerde meme büyümesi memelerin tekinde ya da her ikisinde birden görülebilir. Yenidoğanlarda, ergenlik çağındaki erkelerde ve yaşlı erkeklerde görülme sıklığı artan jinekomasti farklı risk faktörleri neticesinde de meydana gelebilir. Jinekomasti genellikle çok ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez ancak erkeklerde yarattığı psikolojik etkilerin göz ardı edilmesi de mümkün olmaz.

Dünya genelinde oldukça sık görülen erkek tipi meme büyümesi farklı yöntemlerle tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Tedavi planlaması yapılırken meme büyümesine neden olan temel faktörün belirlenmesi gerekir. Jinekomasti tedaviye yanıt vermediğinde, kendiliğinden düzelmediğinde, acı veya ağrıya neden olarak kişinin hayat konforunu azalttığında cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Jinekomasti ameliyatı ile hem memedeki büyüme hem de cilt sarkması sorunları giderilerek hastaların şikayetleri azaltılır.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, az önce de ifade edildiği gibi erkeklerde meme büyümesidir. Erkeklerde meme büyümesi hem memedeki yağ dokusunda hem de memenin kendi dokusunda meydana gelebilir. Farklı evrelere sahip olan jinekomasti, ilerleyen evrelerinde erkeklerin psikolojik anlamda zarar görmesine neden olabilir. Memelerin kıyafetlerden belli olması, yaz aylarında ince kıyafetlerin giyilmesi ile bu sorunun belirginleşmesi sosyal izolasyona ve depresyona varan sorunlara neden olabilir. Çevreden duyulan söylemler erkeklerin meme büyüklüğü şikayeti nedeniyle zor zamanlar geçirmelerine yol açabilir.

Erkek Tipi Göğüs Büyümesi Neden Olur?

Jinekomasti nedenlerinin oldukça çeşitli olduğu ifade edilebilir. Testosteron ve östrojen hormonu arasındaki dengenin yitirilmesi jinekomasti oluşumunu tetikleyebilir; testosteron düşüşü meme dokusunda büyümeye neden olabilir. Bebeklerde jinekomasti oluşumu mümkündür; bebekler annelerindeki östrojen kaynaklı büyümüş göğüslerle doğabilirler. Bu durum doğumdan sonraki ilk bir aylık dönemde kendiliğinden geçer. Ergenlik dönemindeki jinekomasti, bu döneme özgü hormon değişimler ile karakterizedir.

Jinekomasti ergenlik döneminde yaygın olarak görülür; tedavi edilmediği takdirde 6 ay ile 2 sene gibi bir süre zarfında kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak ergenlik döneminde oluşan jinekomastinin psikolojik etkilerinin oldukça fazla olduğunun göz ardı edilmemesi önemlidir. Jinekomasti görülme sıklığı yetişkinlik ve yaşlılık döneminde yine artış gösterir; döneme özgü hormonal değişimler nedeniyle her 4 erkekten 1 tanesinin jinekomasti ile yüzleştiği bilinmektedir. Jinekomasti oluşumuna neden olabilen diğer faktörler arasında kullanılan ilaçlar, uyuşturucu, alkol, böbrek yetersizliği, beslenme azlığı, yaşlanma, tümörler, hipertiroidizm gibi hastalıklar da yer alabilir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi belirtileri meme dokusunda artış, memedeki yağ oranındaki fazlalaşma, meme bölgesinde ağrı ve hassasiyet, meme başından akıntı şeklinde sıralanabilir. Tüm bu belirtiler jinekomasti evreleri doğrultusunda şiddetini artırabilir.

Jinekomasti Evreleri Nelerdir?

Jinekomasti temel olarak dört ayrı evrede incelenebilir. İlk evrede aerola ve meme ucu çevresinde hafif şişlik ve renk değişimleri görülebilir. Henüz büyüme tam olarak fark edilebilecek seviyede değildir. İkinci evrede memedeki büyüme belirginleşmeye başlar ve artık kıyafet seçimleri yapılırken memelerin kapatılmasına öncelik verilir. Üçüncü evrede göğüs genişliği de meme çevresindeki cilt dokusu da artar. Bu evrede erkekler kıyafet seçimlerine dikkat etseler de memeler fark edilebilir. Son evrede erkeklerin memeleri, kadın memesine benzer bir yapıya sahip olur. Dördüncü evre jinekomasti söz konusu olduğunda cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelebilir.

Jinekomasti Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Jinekomasti tedavisinin hasta özelinde planlanması gerekir. Bazı hastalarda herhangi bir tedavi seçeneğini değerlendirmeye gerek olmaz, hasta takip edilir ve bir süre sonra jinekomasti kendiliğinden ortadan kalkar. Jinekomastinin nedenine yönelik planlanan tedavilerde hasta özelinde alkol ve sigaranın bırakılması, kilo verilmesi, kullanılan ilaçlara ara verilmesi ya da hormon dengesini sağlayacak ilaçların kullanılması gerekebilir. Jinekomasti kendiliğinden düzelmiyorsa, uygulanan tedaviler sonuç vermiyorsa; hasta büyüyen memeleri nedeniyle psikolojik anlamda zorluk yaşıyorsa jinekomasti ameliyatı gündeme alınabilir.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Erkek tipi meme büyümesi sorunları yaşayan kişilerin memelerindeki fazla yağ dokusunun ve/veya memedeki fazla yağ dokusu ile birlikte fazla meme dokusunun alınması prensibi ile gerçekleştirilen estetik ameliyatlar jinekomasti ameliyatı olarak adlandırılır.

Jinekomasti Ameliyatı Neden Yapılır?

Tedaviye yanıt vermeyen veya kendiliğinden geçmeyen jinekomasti hem ağrı ve sızıya yol açarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir hem de erkeklerin psikolojik anlamda zarar görmesine neden olabilir. Kıyafetlerden belli olan göğüslere sahip olmanın psikolojik etkilerinin yadsınmaması ve bu sağlık sorunu rahatsız edici düzeye ulaştığında cerrahi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilen bir cerrahidir. Operasyon dahilinde yalnızca memedeki fazla yağ dokusunun alınmasını sağlayan liposuction uygulanabileceği gibi meme dokusunun fazlalığı durumunda mastektomi operasyonuna başvurulması gerekebilir. Karışık tip jinekomastide yani hastanın memesindeki yağ dokusunun da meme dokusunun da artması ile birlikte hem liposuction hem de mastektomi kombine edilebilir. Operasyon sırasında tercih edilecek teknik hasta özelinde belirlenir.

Jinekomasti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Jinekomasti ameliyatı süresi uygulanacak teknik doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Hastaya yalnızca liposuction yapılacaksa bu işlem yaklaşık 45 dakikada lokal anestezi ile tamamlanır. Hastada hem yağ hem de meme dokusu fazlalığı alınacaksa operasyon süresi 1 saati bulabilir ve genel anesteziye ihtiyaç duyulur. Bazı jinekomasti hastalarında memede hem genel bir büyüme hem de sarkma aynı anda görülebilir. Bu durumda meme başının da küçültülmesi gerekli olabilir. Daha kapsamlı bu operasyonun da 1-2 saat arasında tamamlanabileceği söylenebilir.

Kimler Jinekomasti Ameliyatı İçin Uygun Adaydır?

Erkek tipi göğüs büyümesi bulunan, vücut gelişimi tamamlanmış, tedavilerden sonuç alamayan, memelerinin görüntüsü nedeniyle psikolojik olarak sorunlar yaşayan, estetik kaygıları olan kişiler jinekomasti operasyonu için uygun aday olarak kabul edilebilirler.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Jinekomasti sonrası iyileşme sürecinin sorunsuz ilerleyebilmesi için hastaların doktorların direktiflerine uymaları önemlidir. Bu dönemde önerilen zaman dilimi boyunca jinekomasti korsesi giyilmelidir. Operasyon bölgesinde erken dönemde ağrı, morluk, hassasiyet ve ödem gibi şikayetler oluşabilir. Ağrı, basit ağrı kesicilerle giderilebilecek düzeydedir.

Jinekomasti ameliyatı sonrası süreçte göğüs bölgesinin darbelere karşı korunması gerekir. Ağır sporlara yaklaşık 2 ay boyunca ara verilmesi tavsiye edilir. Tam iyileşme gerçekleşene kadar sırtüstü pozisyonda uyumaya dikkat edilmelidir.

Jinekomasti Korsesi Nedir, Neden Kullanılmalıdır?

Jinekomasti ameliyatı sonrası yaklaşık 6 hafta kullanılması gereken jinekomasti korsesi, yapılandırılan memelerin şeklinin en iyi biçimde oturması ve bölgenin darbelerden korunması adına kullanılması gereken medikal bir üründür. Ameliyattan sonra hemen kullanılmalıdır. Jinekomasti kullanımı ve kullanım süresi ile ilgili bilgi cerrahlar tarafından aktarılacaktır.

Ameliyat Sonrası Jinekomasti Tekrarlar mı?

Jinekomasti oluşumuna neden olabilecek bir sağlık sorunu yaşanmadığında, aşırı kilo alınmadığında, alkol tüketimi kontrol altına alındığında jinekomasti tekrar etmeyecektir. Ancak yaşın ilerlemesi, kilo alımı veya hormon dengesini etkileyen hastalıklar gibi nedenlerle erkeklerde yeniden meme büyümesi meydana gelebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?

Bu sorunun yanıtı operasyon tekniğine göre değişiklik gösterebilir. Yalnızca liposuction ile memedeki fazla yağ dokusu alınacaksa iz kalmaz. Ancak meme dokusu alınacaksa ve meme ucu yapılandırılacaksa zamanla silikleşen iz oluşumları gündeme gelebilir. Jinekomasti sonrası iz oluşumunun engellenmesi adına cerrahlar kesi bölgelerini dikkatle belirlerler.

Jinekomasti Ameliyatı Cinsel Hayatı Etkiler mi?

Jinekomasti sonrası iyileşme süreci tamamlandıktan sonra hastalar cinsel ilişkiye girebilirler. Meme büyüklüğü nedeniyle kaybettikleri öz güveni geri kazanabildikleri için cinsel hayatlarında bir iyileşme meydana gelebileceği de ifade edilebilir.

Jinekomasti Operasyonu Sonrası Göğüslerde His Kaybı Oluşur mu?

Erkeklerde meme küçültme ameliyatı sonrası göğüslerde, yapılan operasyonun tekniğine de bağlı olarak bir süre his kaybı ve uyuşma gibi şikayetler yaşanabilir. Genellikle operasyondan sonraki 2-3 hafta içerisinde his kaybının geçmesi beklenir.

Jinekomasti Ameliyatı Her Yaşta Yapılır mı?

Jinekomasti operasyonunun yapılabilmesi için hastaların 18 yaşını doldurmuş olması, daha küçük yaştaki hastalar için ise aile onayının alınması gerekir. Vücut gelişiminin tamamlanmış olması operasyon kararının verilmesinde en belirleyici unsurdur. Hastaların vücut gelişimlerini tamamlamamaları halinde beklenmesi gerekir. Jinekomasti genellikle kendiliğinden geçeceği için operasyon kararı verilmeden önce en azından vücut gelişimi tamamlanana dek beklemek daha doğru bir tercih olacaktır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?

Jinekomasti ameliyatı sonrası oluşması muhtemel şikayetler arasında ağrı da bulunur. Neredeyse tüm cerrahi girişimlerden sonra olduğu gibi jinekomasti ameliyatı sonrası dönemde de ağrı oluşumu gözlenebilir. Reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılmasıyla bu şikayetin kontrol altına alınması mümkündür.

Jinekomasti Ameliyatı Sonuçları Başarılı mıdır?

Erkekte meme büyümesi operasyonu başarı oranı yüksek olsa da bu oranı etkileyebilen çeşitli faktörlerden bahsedilebilir. Hastaların iyileşme dönemi kurallarına ne kadar uyum sağladığı, teşhisin doğru yapılıp yapılmadığı, operasyonun kişiye özel planlanıp planlanmadığı gibi unsurlar operasyon başarısını etkileyebilir. Operasyon sonrası dönemde iyileşmenin başarılı bir şekilde tamamlanması için hastaların yara iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek alkol ve sigara kullanımlarını bırakmaları önemlidir.

Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun

Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Yazılarımız

Meme Küçültme Estetiği

Meme Küçültme Estetiği

Meme Küçültme Estetiği (Reduction Mammaplasty) Yazı Başlıkları Meme Küçültme Estetiği Memelerin şekli ve boyutu kadınların güzellik algısında olduğu gibi konforları açısından da oldukça önemli bir …

Devamını Oku →
Meme Dikleştirme Estetiği

Meme Dikleştirme Estetiği

Meme Küçültme Estetiği Meme Dikleştirme Estetiği (Mastopeksi) Yazı Başlıkları Meme Dikleştirme Estetiği Güzellik algısında memelerin boyutu ve şekli önemli bir yere sahiptir. Zamanın ilerlemesi, yapılan …

Devamını Oku →

Meme Büyütme Estetiği

Meme Büyütme Estetiği (Göğüs estetik ve büyütme ameliyatı) Yazı Başlıkları Meme Büyütme Estetiği Kadınların güzellik algısında önemli bir yere sahip olan meme, estetik kaygıların temeline …

Devamını Oku →
Scroll to Top