Estetik Diş Hekimliği

(Mükemmel bir gülümseme için gereken herşey)

Yazı Başlıkları

Estetik Diş Hekimliği

Son yıllarda giderek önem kazanan estetik diş hekimliği, bilim ve sanatın kesişiminde yer alan; belirli bir disiplin veya tedavi türü olmaktan ziyade hasta için estetik, fonksiyonel ve biyolojik açıdan en iyi sonuçları yaratmak için tüm disiplinleri barındıran bir branş olarak tanımlanabilir.

Ağız bölgesinin, dişlerin ve diş etlerinin estetik açıdan düzenlenmesini ve fonksiyonlarının da eksiksiz şekilde yerine getirilmesini hedefleyen estetik diş hekimliği branşının ana teması sağlıklı ve güzel görünen gülüşlere ulaşabilmektedir. Bu nedenle her tedavi bireylere özel planlanır. Güzel bir gülümseme estetik açıdan dikkat çekici nitelik taşımakla birlikte sağlık gereksinimlerinin de karşılanmasını gerektirir.

Sağlıklı bir gülümseme birçok farklı unsura sahiptir. Dişlerin eksiksiz olması, beyaz görünmesi, çene problemlerinin olmaması, diş etlerinin ideal oranda görünmesi ve sağlıklı olması adına herkes için uygulanacak tedaviler farklılaşabilmektedir. Dişlerde meydana gelen şekil bozuklukları ve renk değişimleri kişinin sosyal izolasyona varan psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilir, öz güvenine zarar verebilir.

Bu nedenle herkesin güzel bir gülümsemeye ihtiyacı vardır. Üstelik gülümsemenin güzelliği yalnızca kozmetik açıdan da ele alınmamalıdır. Dişlerdeki eksiklikler ve ortodonti problemleri çiğneme fonksiyonlarına zarar vererek birçok farklı sağlık sorununun da oluşmasına neden olabilir.

Gülüş Estetiğine Neden İhtiyaç Duyulur?

Gülüş estetiğine ihtiyaç duyulmasına neden olan birçok farklı faktör olduğu ifade edilebilir. Cinsiyet, dudaklar, dişlerin rengi, dişlerin şekli, dişlerin dizilimi, yaş ve yüz özellikleri gülüş üzerinde etkiye sahip olabilir. Gülüşü ile ilgili fonksiyonel ve estetik kaygılara sahip olan insanlar yaşadıkları sorunlar karşısında hareketlerini kısıtlama, toplumdan soyutlanma ve bireysel potansiyellerini açığa çıkaramama gibi bir dizi farklı sorunla karşılaşabilirler.

Günümüzde tıbbi teknolojilerin ilerlemesi ile birlikte doğal, sağlıklı ve kozmetik açıdan etkileyici gülüşlere ulaşmak mümkündür. Estetik Diş Hekimliği ile birlikte güzel bir gülüş hayal olmaktan çıkabilir. Kişiye özel planlama ve deneyim her zaman fark yaratan sonuçların alınmasını mümkün kılabilir.

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları

Estetik diş hekimliği ve gülüş tasarımı dendiğinde akla ilk olarak kişinin ihtiyaçlarının doğru değerlendirilmesi gereksinimi gelmelidir. Herkesin kendi mükemmel gülüşüne kavuşması için görmesi gereken tedavi ya da tedaviler aynı olmayacaktır. Bu nedenle gülüş tasarımı estetiklerinin de bir ya da birkaç tedavi alternatifine indirgenmesi doğru bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Gülüş tasarımı için uygulanacak yöntemler belirlenirken hastanın yaşı, cinsiyeti, kişisel beklentileri, yüz hatları, diş çürüklerinin olup olmaması, dudak yapısı, eksik diş sorununun bulunup bulunmaması, dişlerinin rengi, şekli gibi birçok değişken hesaba katılabilir. En sık uygulanan estetik diş hekimliği tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

1) Diş Eti Estetiği:

Pembe estetik olarak da adlandırılan bu tedavi, gülümsediği anda diş etleri gülüş estetiğini bozacak denli çok görünen hastalara uygulanır. Tedavi kapsamında diş etleri şekillendirilir ve başarılı sonuçlar alınabilir.

2) Diş Beyazlatma:

Estetik diş hekimliği kapsamında en sık uygulanan tedavilerin başında diş beyazlatma olarak da bilinen bleaching tedavisi yer alır. Etkisinin kalıcılığı kişiden kişiye ağız bakımlarının ne denli doğru yapıldığına göre değişebilen diş beyazlatma ofis ortamında ya da evde uygulanabilir.

3) Porselen Lamina Uygulamaları:

Diş beyazlatma uygulamaları ile sonuç alınamayan, dişlerin ayrık olduğu, dişlerin aşındığı veya kırıldığı, ortodonti tedavilerinin istenmediği diş çapraşıklıkları gibi farklı durumlarda uygulanabilen porselen lamina diş uygulamaları dişler kesilmeden, ön yüzeylerinin aşındırılması ve akabinde porselen diş laminalarının yapıştırılması prensibi ile gerçekleştirilen estetik diş hekimliği uygulamasıdır.

4) İmplant:

Estetik bir gülüşün en önemli unsurlardan birisi dişlerin eksiksiz olmasıdır. Diş eksiklikleri hem gülüş estetiğine zarar verebilir hem de diş dizilimini, çene kemiği yapısını ve sindirim fonksiyonlarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Tek ya da birden fazla diş eksiği olan, genel sağlık durumu implant cerrahisi için engel teşkil etmeyen ve sigara kullanmayan hastalara implant uygulaması yapılarak diş eksiklikleri giderilebilir.

5) Full Zirkonyum Diş:

Uzun kullanım süresi, doğal diş rengi ile yüksek uyumluluk, dayanıklılık, diş eti sorunlarının minimize edilmesi ve iletkenlik gibi avantajlara sahip olan zirkonyum kaplamalar estetik diş hekimliği kapsamındaki en popüler uygulamalardır.

6) Inley-Onley Restorasyonlar:

Diş dokusunda belirgin kayıplar bulunan, form ya da hacim eksiklikleri tespit edilen hastalara uygulanan inley ve onley dolgularda porselen ve kompozit gibi farklı materyaller kullanılabilmektedir. Bu uygulamaların yapılabilmesi için dolguyu destekleyecek yeterli diş dokusunun bulunmaması ve dişin de kronlar için yeterince aşınmaması gibi şartların varlığı aranır.

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları Hangi Durumlarda Gerekir?

Estetik diş hekimliği doğası gereği birçok farklı ağız ve diş sorunu ile birlikte gülüş bozukluklarını da giderebilmektedir. Her ne kadar temel amaç estetik müdahaleler gibi görünse de estetik diş hekimliği fonksiyonel çözümler de sunabilmektedir. Bu kapsamda dişlerinde kırık olan, dişlerinde eksiklik bulunan, diş etlerinde yapısal anomalilere rastlanan ve dişlerinin genel dizilim veya renk gibi özellikleri nedeniyle memnuniyetsizlik içerisinde olan kişilerin estetik diş hekimliği uygulamalarına başvurabilecekleri ifade edilebilir.

Kimler Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları için Uygun Adaydır?

Pek çok insan, gülümsemesini iyileştirme ve çiğneme fonksiyonlarını düzeltip daha sağlıklı bir ağza kavuşma ihtiyacı hisseder. Estetik anlamda bir restorasyon bireylerin öz güvenlerini artırırken aynı zamanda ağız ve diş hastalıkları nedeniyle karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarının önlenmesini sağlar. Örneğin dişlerdeki belirgin çarpıklıklar diş eti hastalıklarına, ağız kokusuna, diş aşınmasına, diş çürümesine, çene ağrısına, çiğneme sorunlarına neden olabilir. Gülerken yarattığı etki de kişinin gülüşüyle ilgili rahatsızlık duymasına yol açabilir. Estetik diş hekimliği;

  • Dişlerdeki renk sorunlarını düzeltebilir,
  • Dişlerdeki çapraşıkların ortodonti tedavisi ile giderilmesini sağlayabilir,
  • Diş etlerinin aşırı büyümüş olması sorununu çözebilir,
  • Diş dizilimindeki sorunları ortodonti tedavisine başvurmadan tedavi edilmesine imkan tanıyabilir,
  • Dişlerdeki aşınmaların ilerlemesini engelleyebilir,
  • Eksik dişlerin doldurulmasını sağlayabilir.

Bu açıdan yaklaşıldığında daha iyi bir gülüşe sahip olmak isteyen, diş ve diş eti hastalıkları nedeniyle hayat konforu azalan, diş eksiklikleri nedeniyle çiğneme fonksiyonları zarar gören; ağız ve diş sağlığını bozan aktif bir enfeksiyon sorunu olmayan, uygulamalar için genel sağlık durumu engel teşkil etmeyen kişilerin estetik diş hekimliği tedavi seçeneklerine başvurabileceği ifade edilebilir.

Diş Estetiği Uygulamaları Ne Kadar Sürer?

Diş ve diş eti sağlığının geri kazandırılıp daha estetik bir gülümsemeye kavuşulması amacıyla gerçekleştirilen diş estetiği uygulamaları ihtiyaçlar özelinde planlanır. Bu nedenle kişi özelinde belirlenen tedavi seçenekleri farklılaşacağı için diş estetiği uygulamaları süresi de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Tedavilerin planlama sürecinde hekimler ile yapılan görüşmeler dahilinde tedavi süresi ve tedavi sürecinin detayları ile ilgili bilgi edinilebilir.

Diş Estetiği Fiyatları Ne Kadar?

Diş estetiği kapsamında yapılacak uygulamaların ve yönetilecek tedavilerin kişi özelinde değiştiği bilinmektedir. Bu nedenle fiyat aralıkları belirlenirken kişinin ihtiyaçlarının ve beklentilerinin eş zamanlı değerlendirilmesi gerekir. Diş estetiği fiyatları hakkında hekimlerle gerçekleştirilen tedavi planlama sürecinde bilgi alınabilir.

Estetik Diş Hekimliği ile Diş Aralarındaki Boşluklar Giderilebilir mi?

Diş aralarındaki boşlukların kapatılması hem fonksiyonel hem de estetik açıdan önemli olsa da genellikle gülüş estetiği kapsamında gündeme gelir. İki diş arasındaki boşlu diastema olarak adlandırılır ve tedavisi kapsamında ortodontik tel tedavisi, yaprak porselenler veya kompozit dolgular tercih edilebilir. Tüm bu tedaviler estetik diş hekimliği alanına giren uygulamalardır. Kişinin yaşı, beklentileri ve ihtiyaçları tedavi planlanması kapsamında hekimler tarafından değerlendirmeye alınır.

Hasta Temsilciniz Esra'ya Sorun

Daha Fazla mı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Yapmanız gereken tek şey bize WhatsApp’tan ulaşmak ve Tüp Mide hakkındaki tüm sorularınızı sormak. Size tüm detayları anlatmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Yazılarımız

İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi (Mükemmel bir gülümseme için gereken herşey) Yazı Başlıkları İmplant Tedavisi Farklı nedenlerle dişlerde meydana gelen eksilmeler hem gülerken estetik kaygılara neden oluyor hem …

Devamını Oku →

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği (Mükemmel bir gülümseme için gereken herşey) Yazı Başlıkları Estetik Diş Hekimliği Son yıllarda giderek önem kazanan estetik diş hekimliği, bilim ve sanatın …

Devamını Oku →

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Estetik Gülümseme) Yazı Başlıkları Diş Beyazlatma Estetik bir gülüşün olmazsa olmazları arasında lekesiz ve temiz görünen dişler gelir. Bu nedenle de en sık …

Devamını Oku →
Scroll to Top